Како да тргувате со правоаголни кутии за цени на IQ Option

Како да тргувате со правоаголни кутии за цени на IQ Option

Правоаголната шема на цени се заснова на многу важната способност да се идентификуваат поддршката и отпорот. Може да ви обезбеди постојани приноси во мал прозорец за тргување. Овој водич има за цел да ви покаже како да ја препознаете шемата и како правилно да ја примените додека тргувате со IQ Option.

Како да препознаете правоаголна шема на цени

Ајде да зборуваме за момент за опсегот на пазарот. Цените се зголемуваат до одредена точка само за да паднат на друга конкретна точка. Повисоката цена создава ниво на отпор, а пониската обезбедува поддршка. Тие се доволно силни, па откако цената ќе ги достигне, таа само се враќа назад без да се скрши отпор или поддршка.

Поддршката и отпорот се создаваат со додавање на линии кои се паралелни една со друга. Линијата за поддршка ќе се создаде со спојување на најмалку две дно. Линијата за отпор ќе поврзе најмалку два врва. Погледнете го 30-минутниот графикон DAX подолу.

Како да тргувате со правоаголни кутии за цени на IQ Option
Отпор и поддршка на 30-минутната табела DAX

Правоаголната шема е забележлива кога трендот оди кон крајот. Тоа сугерира промена во насоката на трендот.

Значи, моментот кога ќе можете да забележите консолидација на цените ќе биде на врвот на нагорниот тренд или на дното на надолен тренд. И она што го кажува е дека насоченото движење е завршено и трендот е подготвен да се смени. Во овој момент, цените не надминуваат или паѓаат под одредено ниво.

Што да направите кога ќе се појави правоаголната шема на цени

Во повеќето случаи, лесно е да се препознае моделот на ценовните кутии откако ќе се развие. Но не грижи се. Можеби сепак ќе заработите некој профит за да го извадите пред да започне новиот тренд.

Првиот чекор што треба да го направите е да ги нацртате линиите за поддршка/отпор. Потоа внимавајте на моментите кога цената ќе ги достигне линиите. Кога ќе биде линијата за поддршка, треба да отворите позиција за купување. Во случај на допирање на линијата на отпор, отворете позиција за продажба.

Препорачуваме да ја користите табелата со голема временска рамка додека тргувате со краткорочни занаети. Ако, на пример, графиконот со кој тргувате е 30-минутен, отворете тргувања од 5 минути. Вака, бидете сигурни дека цената ќе остане внатре во правоаголникот и нема да се враќа пред истекот на трговијата.

Како да тргувате со правоаголни кутии за цени на IQ Option
Места на кои треба да барате записи од пониска временска рамка (5м)

Што да направите кога цената ќе го надмине нивото на поддршка или отпор

Мора да се подготвите за моментот кога цената ќе го скрши нивото на поддршка или отпор. Тоа ќе се случи, порано или подоцна. Внимавајте на насоката во која се движи цената по пробивањето и тргувајте соодветно.

Ако цената го скрши нивото на отпор, како во нашиот примерен графикон подолу, треба да внесете позиција за купување, бидејќи растечкиот тренд се развива.

Можете да прочитате повеќе за тргувањето по пробивањето на цената во нашиот водич.

Како да тргувате со правоаголни кутии за цени на IQ Option
Кога цената ќе ја пробие бариерата

Моделот на кутии за цени трае некое време и во овој период цената се зголемува и надолу во одреден опсег. И конечно, кога ценовниот моментум е значително силен, тој ја пробива бариерата. Можете да забележите некои сигнали дека тоа ќе се случи. Свеќите, на пример, се подолги и со иста боја. Така, имате право да очекувате дека пазарот ќе продолжи да се движи во правец на пробив.

И земете го предвид сето погоре, можете да влезете во трговијата во согласност со трендот што се развива.

Сега кога ја знаете правоаголната шема на цени, можете да почнете да ја користите. Вежбајте на бесплатна демо сметка и потоа преминете на вистинската сметка на IQ Option. Сепак, секогаш бидете внимателни дека оваа стратегија не е магична формула за успех. Најверојатно ќе се соочите со загуби, бидејќи никогаш не можете целосно да го елиминирате ризикот кога работите со финансискиот пазар.

Споделете со нас вашето искуство.

Thank you for rating.
ОДГОВОРИ НА КОМЕНТАР Откажи го одговорот
Ве молиме внесете го вашето име!
Ве молиме внесете точна адреса за е-пошта!
Ве молиме внесете го вашиот коментар!
Полето g-recaptcha е задолжително!
Остави коментар
Ве молиме внесете го вашето име!
Ве молиме внесете точна адреса за е-пошта!
Ве молиме внесете го вашиот коментар!
Полето g-recaptcha е задолжително!